planter fra biotopen

 Hej med jer

Så har vi været ude og finde planter i vores biotop. Vi har fundet 10 planter som vi uddyber for jer nedenunder:

Rejnfan
Navn: Rejnfan
Latinsk navn: Tanacetum vulgare

Information: Små gule blomster på toppen af urten, er en giftig urt. 2Den kan blive 50-100 cm høj og den vokser langs veje og skovbryn, på affaldspladser, skrænter og brandtomter, langs søer og vandløb. Alle overjordiske dele af planten lugter stærkt krydret.

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Rejnfan

Lysesiv

Navn: Lysesiv
Latinsk navn: Juncus effusus
Familie: Sivfamilien
Højde: 30-100 cm.

Information: Lysesiv er almindelige og kan findes mange steder rundt omkring i Danmark, den vokser i sø og vandløb og kan den livsvarighed er flerårig. Lysesiv er høje, tynde og glatte. Deres farve er græsgrøn. I enden af stænglen har den små brune blomster, den spreder sine frø i form af små kapsler, ved at klæbe fast på dyr, den blomstre i juni-august.

Kilde: Naturporten.dk https://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/gr%C3%A6sser/item/lysesiv





Kruset Skræppe
Navn: Kruset Skræppe
Latinsk navn: Rumex crispus
Familie: Syrefamilien

Information: En indtil meterhøj, flerårig plante med lancetformede, bølgede blade, der er stærkt krusede i randen. En flerårig urt med vindbestøvning af blomsterne. Den er oprindeligt vildtvoksende ved kysterne på sandstrand og på stenede strandvolde. Den nuværende almindeligste vokse stede er på lidt næringsrige steder i haver, på agerjord, i enge o.s.v. Blomsterstanden er ret smal og med ret oprette grene tæt besat med blomster.

Kilde: Naturbasen.dk https://www.naturbasen.dk/art/3958/kruset-skraeppe
       
Blomst fra hvidkløver
Blad fra hvidkløver

                
Navn: Hvid-kløver
Latinsk navn: Trifolium repens
Familie: Ærteblomstfamilien
Højde: ca. 10-40 cm

Information: Hvid-kløver blomsten er en almindelig blomst i Danmark, både som vildtvoksende og som dyrket plante. Hvidkløveren har mange forskellige voksesteder i Danmark, urten vokser ved enge, græsplæner, strandbredder- og enge, langs veje og ved byer. Den blomstre i juni-august og dens blomstre er hvide eller rødlige, dens blade er 3 koblede (trekløver), med lidt held kan du finde firkløver.

Kilde: Naturporten.dk https://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/urter/item/hvidklover

Fin kløver
                                                        
Navn: Fin kløver
Latinsk navn: Trifolium dubium
Familie: Ærteblomstfamilien
Højde: 10-20 cm

Information: Fin kløver er hyppig i Danmark. Planten vokser i vejkanter, klitter, på græsplæner, marker og strandbredder. Fin kløver har tynde, grenede stængler. Bladene er 3-koblede, dvs. de er sammensatte af tre småblade. Små Bladene er afrundede. Det midterste blad har desuden en tydelig stilk. Fin kløvers blomster er samlet i gule blomsterhoveder med 8-15 blomster. Blomsterne bestøves af insekter.

Kilde: Naturporten.dk https://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/urter/item/fin-klover

Gråbynke
Navn: Gråbynke

Information: Gråbynke er normalt mellem 60 cm og halvanden meter høj, men kan i sjældne tilfælde blive op til to meter med et omfang på en meter, hvis den trives godt. Den har en rødbrun, grov stængel med mange sideskud. Bladene er fligede og minder i formen om tang. De er mørkegrønne og glinsende på overfladen med en mat, grå-grøn underside. I toppen af planten sidder langs stænglen klaser af gråbrune blomster på to til tre mm, der ligner små knopper. Gråbynke er en udbredt ukrudtsplante, Gråbynke finder du især i områder, hvor mennesker har rodet i jorden. Langs veje og hegn, i grøftekanter, i haver, ved byggepladser og grusgrave. Den gror kort sagt overalt, hvor der er næring i jorden og godt med lys og trives bedst på tør, lidt sandet jord (Strandeng, vandløb, by, hegn, grøftekant, græsland).Gråbynke, der også bliver kaldt fattigmandspeber, er med sin krydrede aroma en af de urter, der kan bruges meget bredt i køkkenet. Du kan plukke gråbynke fra maj til oktober.

Kilde: https://vildmad.dk/dk/ravarer/grabynke


 Bånd-pil

Navn: Bånd-pil
Latinsk navn: Salix viminalis
Familie: Pilefamilien

Information: Bånd-pil er en busk og højden kan blive 4-10 m. Den er gullig og har glat bark. Dens blade er lange, 8-25 cm og undersiden er sølv hvid. Bånd-pilen er let genkendelig med sine lange blade op til 25 cm. Bånd-pilen bliver en busk eller lille træ og plantes en del i gærder og hegn.

Kilde: Vedel, H. & Møller, J. D. Træer og buske i landskabet, side 105.
Hvid okseøje
                                                               
Navn: Hvid okseøje
Latinsk navn: Leucanthemum vulgare
Familie: Kurvblomstfamilien
Højde: 20-70 cm

Information: Hvid okseøje er en ret almindelig blomst som kan findes rundt i Danmark. den vokser i det åbne land, trives langs vejkanter, på græsland/eng og dyrket jord. Dens blade er spatelformede og den blomstre i juni-juli. Den frø kan spire i flere år.


Kilde: Naturporten.dk https://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/urter/item/hvid-okseoje

Selje pil
Navn: Selje pil
Latinsk navn: Salix caprea
Familie: Pilefamilien

Information: Selje pil kan findes i skove, hegn og krat, den kan dog også findes uden for skoven, her bliver den ofte mere busket. Det er et træ eller busk, som kan blive 10 m. Bladene er ovale til ægformede til bredt elliptiske, 6-16 cm lange, 3,5-10 cm brede og de er hårede på undersiden. Pile kan være svære at bestemme uden special kendskab.

Kilde: Vedel, H. & Møller, J. D. Træer og buske i landskabet, side 100-101.


                                                                           Ager padderok
Navn: Ager padderok
Latinsk navn: Equisetum arvense
Familie: Padderokfamilien

Information: Den er 10-50 cm høj. Sommerskudene er grønne og sterile, 2-5 mm tykke, næsten glatte og med sylspidse, ret smalt hvidrandede tænder på bladskederne. Grenene er firkantede og med sylspidse tænder.

Kilde: Naturbasen.dk https://www.naturbasen.dk/art/3543/ager-padderok

Vi har undersøgt planterne og træerne meget. Vi synes det har været sjovt at finde ud af hvad det var for nogle og vi glæder os til i morgen, hvor vi skal med Ib ud og se på planter.

De bedste hilsner
MANN4

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Udviklingsprojekt opgave 1

Kanotur i Haderslevdam

Gram lergrav